بازخوانی روایت تاسیس دانشگاه آزاد اسلامی از زبان آیت‌الله هاشمی رفسنجانی: یادگاری که در این گنبد دوار بماند

۲۰ دی ۱۳۹۵ | ۲۰:۰۴ کد : ۱۱۴۷۴ اخبار واحد

آیت‌لله هاشمی رفسنجانی دعوت حق را لبیک گفت اما یادگارانی از خود به جا گذاشت که تا همیشه تاریخ خدمات خود را به مردم ایران ارائه خواهند کرد. رئیس هیات موسس و هیات امنای دانشگاه البته هنوز آرزوهای زیادی برای دانشگاه آزاد اسلامی داشت، آرزوهایی برای کاری که همواره بر مخلصانه بودن آن تاکید داشت و همین اخلاص را دلیل پیشرفت دانشگاه آزاد اسلامی می‌دانست.

به گزارش اداره روابط عمومی واحد کرمان به نقل ازخبرگزاری آنا، آن‌چه می‌خوانید گزیده روایت‌های او است از تاسیس دانشگاهی که آن را «ملک طلق خداوند» می‌دانست، روایت‌هایی که بازخوانی آن‌ها شاید بتواند یادآور گوشه‌ای از تلاش‌های آیت‌الله هاشمی رفسنجانی برای جامعه دانشگاهی کشور و دانشگاه آزاد اسلامی باشد:

در شرایطی که کشور نیاز به پول داشت و در جنگ بود و همچنین تولد زیاد بود و سیر جوانان به جامعه گسیل بودند، دانشگاه‌های دولتی جوابگو نبود. بنابراین تصمیم گرفتیم با کمک مردم که عاشق درس خواندن فرزندان‌شان هستند دانشگاه آزاد اسلامی را تاسیس کنیم.

امام‌خمینی‌(ره) با کمک یک‌میلیون تومانی خود در زمانی که همه‌چیز دولتی شده بود و چیزی دست مردم نبود، به راه‌اندازی دانشگاه آزاد اسلامی کمک کرد. در ابتدا دانشگاه آزاد اسلامی با ساختمان‌های کوچک آغاز به کار می‌کرد و در نهایت آنها را توسعه می‌داد.

اگر امام‌(ره) از طرح ما حمایت نمی‌کرد نمی‌توانستیم این کار را انجام دهیم. با وجود اینکه برخی افراد برای راه‌اندازی دانشگاه آزاد اسلامی همکاری نمی‌کردند و در دولت قبلی هم اساسنامه را در شورای عالی انقلاب فرهنگی عوض کردند، اما کاری از پیش نبردند و دانشگاه آزاد اسلامی همچنان به فعالیت خود ادامه می‌دهد. (مراسم آغاز سال تحصیلی و افتتاح دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران)

خداوند تضمین کرده است پدیده‌هایی که با اخلاص شروع می‌شود، استمرار یابد؛ اما پدیده‌هایی که انگیزه‌های مادی و غلط دارند یک‌مدت ضرر می‌زنند و از بین می‌روند. آنچه به نفع مردم است حق است و آنچه به نفع مردم نیست باطل است. من واقعا در تاریخ دانشگاه آزاد اسلامی این جریان (حق) را در طول 35 سال می‌بینم. مذاکره ابتدایی بین من و آقای جاسبی شکل گرفت؛‌ چون با هم کار می‌کردیم و مسئله کمبود دانشگاه و تقاضای فراوان مردم را می‌دیدیم. حالت وحشتناکی بود که همه مطالبه برای تحصیلات داشتند و از طرف دیگر با کمبود فوق‌العاده‌ای مواجه بودیم؛ در حالی‌که جنگ نیز جریان داشت. کجا امکان داشت که دست مردم محروم و فقیر به دانشگاه‌ها برسد و ما باید چه می‌کردیم. نهایتا باید ارز می‌فروختیم و برای همه‌ چیز کوپن می‌دادیم که با این کار نیاز برای تحصیل رفع نمی‌شد. گفتیم بیاییم از امکانات موجود استفاده کنیم و افرادی که باسواد هستند و در جایی درس نمی‌دهند فضایی برایشان ایجاد شود تا بتوانیم آموزش را گسترش دهیم.

در آن زمان مشکل این بود که نیروهای انقلابی دوآتشه کار غیردولتی و خصوصی را تحمل نمی‌کردند و می‌گفتند همه کارها باید دولتی باشد. گفتند باید امام(ره) اجازه دهد. ما به خدمت امام(ره) رفتیم، آمار دادیم و گفتیم که این کمبودها را داریم و این‌ چیزها هم نیاز داریم. ایشان که خیلی از ما هوشیارتر بود فوری قبول کردند و حتی حرف ما نیمه‌تمام ماند. من گفتم که نمی‌گذارند این کار انجام شود، ایشان گفتند آن با من. من گفتم حتی پول برای شروع کار نداریم که یک اتاق اجاره کنیم، که امام(ره) یک‌میلیون تومان پول دادند تا کار پیش برود. کار را شروع کردیم و من هم در نماز جمعه توضیحی در این‌ رابطه دادم.

این دانشگاه که ساخته شد هیچ نفعی برای مؤسسان نداشت. در ابتدا من، آقای جاسبی، آیت‌الله خامنه‌ای، آقای میرحسین موسوی، آیت‌الله موسوی اردبیلی و حاج‌ احمدآقا که مشکلات ما را خیلی حل می‌کرد برای تأسیس دانشگاه آزاد پیش‌قدم شدند و فقط برای این بود که دانشگاهی تأسیس کنیم و نیاز مردم با اتکا به خود مردم تأمین شود. این گروه مؤسس یک ریال هم نفع شخصی نبرد. آنها کار زیاد داشتند و مدیریت اجرایی این کار را به عهده من قرار دادند. کلا در دانشگاه خیلی مزاحم داشتیم. عده‌ای کار غیردولتی را نمی‌پذیرفتند و آن را ارتداد از انقلاب می‌دانستند اما امام(ره) بود و جرأت نمی‌کردند مخالفت کنند و موفق نشدند. از اول سنگ بنای دانشگاه آزاد اخلاص بود. کسانی که حالا کار می‌کنند، وقت می‌گذارند، تدریس می‌کنند مانند بقیه جاها حقوق می‌گیرند اما در سال‌های اول خیلی‌ها حقوق نمی‌گرفتند. آقای جاسبی چیزی نمی‌گرفت و بعد که درآمدش کم شد از من درخواست کرد و چیزی گرفت. دانشگاه آزاد یک موجود مقدس بسیار بزرگی در سراسر کشور است که بال گشوده و درخت تنومندی است که شاخه‌هایش در خانه‌هاست. (هفتادمین اجلاس شورای مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی)